Talare

Flera av Fri Tankes författare håller också seminarier och workshops inom sina ämnesområden. Om du vill boka någon av nedanstående talare, kontakta talare(at)fritankeforlag.se.

Malin&Andrea+boken

Andrea Pettersson & Malin Yngvesson

Andrea Pettersson och Malin Yngvesson är studenter från Lunds tekniska högskola. Båda har flerårig erfarenhet av att arbeta pedagogiskt med barn och de brinner för att inspirera barn att lära sig mer om naturvetenskap.

Läs mer...
Bengt Gustafsson (1)

Bengt Gustafsson

Bengt Gustafsson är stjärnfysiker och astronom. Följ med på en resa genom vetenskapshistorien, från storheter som Newton och Einstein till den senaste forskningen på området, när Bengt berättar om något av det mest fantasieggande som rymden har att erbjuda: de svarta hålen.

Läs mer...
CS pressbild

Christer Sturmark

Christer Sturmark är författare och förlagschef för Fri Tanke förlag. Kan har en fil. kand i datavetenskap från Uppsala Universitet och en bakgrund som IT-entreprenör på 90-talet. Tidigare ledamot i regeringens IT-kommission.

Läs mer...
Eva Funck web foto C Sturmark (5)

Eva Funck

Eva Funck är en röstskådespelerska, barnprogramledare i TV och dockmakare. Eva föreläser om vetenskapen bakom våra känslor. Hennes föredrag förklarar vad våra känslor egentligen är bra för – vilken funktion de haft under människans utveckling och hur de hjälper oss idag.

Läs mer...
140904_Hanna_44A4877

Hanna Gadban

Hanna Gadban är feministisk muslim och samhällsdebattör. Hon är också krönikör i Svenska Dagbladet sedan hösten 2015 och aktuell med sin bok "Min Jihad" om radikaliseringen av islam i Sverige.

Läs mer...
_DSC4333

Jörgen Ovesen

Jörgen Ovesen är bildlärare och var under många år filmkritiker på VästerbottensKuriren. Han har också varit verksam i Folkets Biorörelsen och har bedrivit uppskattade kurser i filmhistoria.

Läs mer...
Marie Rådbo webb  - foto C Sturmark (3)

Marie Rådbo

Marie har, vid sidan om det akademiska arbetet, under 40 års tid populariserat astronomi genom föreläsningar och ett flertal böcker för både barn och vuxna. Hon har även varit sommarvärd i P1, spelat vetenskapsteater på Dramaten, byggt upp Cosmonovas skolverksamhet och Universeums rymdutställning.

Läs mer...
martin-nystrom

Martin Nyström

Martin Nyström är sedan drygt 20 år musikkritiker på Dagens Nyheter och ansvarig för dess bevakning av klassisk musik och opera. Han är utbildad i musikvetenskap, litteraturvetenskap och filosofi vid Göteborgs universitet. Och undervisade på Musikhögskolan i Göteborg i ämnet musikhistoria från 1976 till 1993.

Läs mer...
R Dawkins nov 2015 - foto C Sturmark (2)

Richard Dawkins

Richard Dawkins är världsberömd evolutionsbiolog och populärvetenskaplig författare. Han har gjort sig känd för sin outtröttliga kamp mot vidskepelse, pseudovetenskap och religiösa villfarelser.

Läs mer...
Staffan Bergström

Staffan Bergström

Staffan Bergström är professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Hans insatser för global hälsa har rönt stor internationell uppmärksamhet och han är världsledande i arbetet för att minska mödradödligheten i de fattigaste länderna. Hans uppskattade folkbildande insatser i känsliga frågor som abort, könsstympning och dödshjälp är välkända.

Läs mer...
Torbjörn Fagerström web Foto Anna Lindgren

Torbjörn Fagerström

Torbjörn Fagerström är svensk naturvetare och författare. Han är f.d. prorektor vid Sveriges lantbruksuniversitet och f.d. professor i teoretisk ekologi vid Lunds universitet. Torbjörn har har engagerat sig mycket i att popularisera biologisk forskning, bl.a. i TV-programmet Fråga Lund. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

Läs mer...
DSC4901-300x200

Torgny Svenberg

Torgny Svenberg har arbetat med tarmkirurgi på Karolinska sjukhuset sedan 70-talet, nu pensionär och skribent. Han har varit gästforskare på Hammersmith Hospital i London och på Yale University. Förutom forskning om bakterierna i tarmen mm har han undervisat i kirurgi och var studierektor i många år, och han fick utmärkelsen Mäster av KI-studenterna 1997.

Läs mer...
Ulf Danielsson - foto C Sturmark (3)

Ulf Danielsson

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik. Han föreläser om universums ursprung och framtid, om mörk materia och mörk energi, om var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. En vetenskaplig skapelseberättelse vackrare än någon myt.

Läs mer...
Ulf Ellervik 5 aug 2015 - Foto C Sturmark (4)

Ulf Ellervik

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område. Ulf kan konsten att förmedla sitt brinnande intresse för kemiska formlers skönhet och estetik, och får oss att inse att kemi är på liv och död.

Läs mer...