Rekommenderas

Om du köper tre böcker eller flera så bjuder vi på frakten! Om du tycker om White Fox' långa resa kanske du också gillar följande böcker:

 
Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

White Fox' långa resa

av Dan Jibréus

WFomslag
ISBN: 9789187513060
Bandtyp: Inbunden
Utgivning: 2013
Antal sidor: 104
Pris: 30 SEK

Sommaren 1874 kom några ovanliga besökare till Sverige. Tre pawnee-indianer, White Fox, White Eagle och Red Fox, anlände tillsammans med två svensk-amerikanska följeslagare – kanske kan de kallas cirkusdirektörer – för att uppträda för allmänheten. Nyfikenheten kring Nordamerikanska indianer var stor, tack vare pressrapportering och brev från emigrerade släktingar.

Dessvärre dog en av de tre, White Fox, i Göteborg under tragiska omständigheter. I stället för att skickas hem överläts hans kropp till Karolinska Institutet där man gjorde avgjutningar av kroppen som sedan kläddes med White Fox’ egen hud. Den makabra ”bysten” ställdes därefter ut till allmän beskådan.

White Fox långa resa är en otrolig medicinhistorisk berättelse och ett bidrag till en upprättelse av dem som den västerländska civilisationen sett sig nödgad att offra på utvecklingens altare.

Om författaren

Dan Jibreus

Dan Jibréus

Dan Jibréus (f. 1951) har studerat arkeologi, etnologi och konstvetenskap m.m. vid Uppsala Universitet och arbetar på Hagströmerbiblioteket i Stockholm.

Läs mer...