Rekommenderas

Om du köper tre böcker eller flera så bjuder vi på frakten! Om du tycker om Tvivlarens guide till Nya Testamentet kanske du också gillar följande böcker:

 
Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

Tvivlarens guide till Nya Testamentet

av Lennart Lundmark

omslag
ISBN: 9789186061951
Bandtyp: Mjukband
Utgivning: 2013
Antal sidor: 180
Pris: 100 SEK

I dag är det nästan bara kristna som fördjupar sig i Nya Testamentet. Övriga vet ganska lite om dess tillkomst och innehåll, trots att kristendomen och Jesusord ofta åberopas i kultur- och samhälls­debatten.

Tvivlarens guide till Nya Testamentet ställer de kritiska frågorna. Vem skrev evangelierna? När skedde det? Hur gamla manuskript finns bevarade? Är de tillförlitliga? Hur många av Paulus brev är skrivna av någon annan?

Berättelserna i Nya Testamentet hade vandrat länge från mun till mun innan de skrevs ner av kristna för att stärka varandra i tron och för att värva nya anhängare. Tvivlarens guide till Nya Testamentet visar det utsiktslösa i att försöka göra hörsägnerna om Jesus till trovärdig historia. I slutkapitlet skildras också hur den kristna kyrkan under några få decennier på 300-talet förvandlades från förtryckt till förtryckare.

Nya Testamentets motsägelser och brister som historisk källa var välbekanta för många i allmän­heten redan på 1800-talet. I dag är kunskapen inte längre lika spridd, utan svagheterna är främst kända av teologer och andra specialintresserade. Tvivlarens guide till Nya Testamentet vill nu sprida denna kunskap till en vidare krets.

Mer för tvivlaren.

Om författaren

Pressfoto Lennart Lundmark beskuren foto Lydia Stenflo

Lennart Lundmark

Lennart Lundmark är fil dr i historia och var länge lärare och forskare vid Umeå universitet. De senaste 15 åren har han varit verksam som fri forskare och skribent för Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. ...

Läs mer...