Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

Ond kemi

av Ulf Ellervik

Ond kemi
ISBN: 9789186061302
Bandtyp: Inbunden
Utgivning: 2011
Antal sidor: 368
Pris: 261 SEK

Kemi är inte en ond vetenskap. Tvärtom, livet självt består av en rad kemiska processer. Men som så många andra vetenskaper har kemin också en mörkare sida. Här hittar vi droger, gifter, sprängämnen och ond bråd död.

Ond kemi är inte någon receptsamling för giftmördare och mordbrännare. I stället har de mörka aspekterna fått bilda utgångspunkt för en diskussion om vardagens kemi, ofta med ett uns kulturhistoria och inte sällan med en kärleksfull glimt i ögat. Varför ska man inte dricka sauvignon blanc-viner på tigersafari? Hur kan det komma sig att ett ämne som lockar flugor till lik också finns i vissa parfymer? Är en rad kända målningar faktiskt bestrukna med pulvriserad mumie? Kan man dö av att dricka för mycket vatten?

Följ med på en spännande vandring till kemins mörka sida. Resan börjar i det svavelosande helvetet och slutar i signalsubstansernas himmelrike. Besök gärna Ulf Ellerviks egen hemsida.

Ellervik gästar Morgonpasset i P3 14 feb 2012. Ellervik om doftsinnet i P1 19 dec 2011. Lyssna till Ulf Ellervik i Vetandets värld. Ellervik i P4 Skåne Direkt

 

Om författaren

Ulf Ellervik 5 aug 2015 - Foto C Sturmark (4)

Ulf Ellervik

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område. För sitt manus Ond kemi belönades han med ...

Läs mer...

Video

Leif GW Persson om Ond kemi

Leif GW Persson rekommenderar Ond kemi i Veckans brott.