Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

Mina vackra gener

av Lone Frank

framsida_Mina vackra gener
Originaltitel: Mit smukke genom
Översättare: Jan Wibom
ISBN: 9789186061388
Bandtyp: Inbunden
Utgivning: 2012
Antal sidor: 289
Pris: 179 SEK

Vem är jag? En DNA-kod, en gensekvens översatt till kött och blod, men vad innebär det? Bestämmer den nedärvda koden i generna allt, från min hårfärg till vilket jobb jag har? Eller har ”jag” något att säga till om här?

Finns det överhuvudtaget ett fritt och oberoende ”jag” eller är ”jaget” en förprogrammerad DNA-kod, som i ett dataspel?

Lone Frank har i sin djupt personliga och lättillgängliga Mina vackra gener bestämt sig för att ta reda på så mycket som möjligt om sina genetiska förutsättningar. Vad är hennes prognos för bröstcancer? Har hon funnit den rätte eller bör hon pröva sig fram på en genbaserad dejtingsajt?

Finns det några latenta sjukdomar i släkten? Hur mycket kan vi få veta om oss själva genom att skåda djupt ner i generna? Vad vill vi egentligen veta?

Mina vackra gener är en fantastisk, humoristisk och emellanåt smärtsamt privat resa genom ett hyperaktuellt vetenskapligt fält som under de senaste åren dessutom har skapat förutsättningar för en kommersiell marknad.

”Lone Frank gör verkligen en mycket bra genomgång av det aktuella läget i gentekniken. Hon tar aldrig klar ställning i frågan om forskarnas eller affärsmännens förmågor, men hon visar kraftfullt upp styrkor och svagheter indirekt genom sina enkla frågor och sin ständiga referens till sitt personliga genom.” bloggen Tankspritt

 

 

Om författaren

Lone Frank

Lone Frank

Lone Frank är dansk författare och vetenskapsjournalist med en bakgrund som docent i neurobiologi. Hon skriver regelbundet i danska Weekendavisen och är en välkänd röst i vetenskaps- och samhällsdebatten. Hon är publicerad i Science, Nature ...

Läs mer...

Mer om Mina vackra gener

Lone Frank i SvD

SvD: I den omtalade boken ”Mina vackra gener” berättade Lone Frank om sina egna gentester. Nu följer hon upp med en dokumentärfilm. Hon vill skaka om, få oss att tänka över hur ny gen- och hjärnforskning ändrar vår sätt att se på livet. –Vi har inga sanna jag, utan en plastisk hjärna som ändras hela tiden.

Evolutionsläsning!

Den 12 februari firas Darwindagen och vi på Fri tanke vill påminna om god evolutionsläsning.

Mina vackra gener

Utdrag ur Lone Franks "Mina vackra gener".