Rekommenderas

Om du köper tre böcker eller flera så bjuder vi på frakten! Om du tycker om Heder och samvete kanske du också gillar följande böcker:

 
Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

Heder och samvete

av Lars Åberg, Eduardo Grutzky

Heder_och_samvete_130405_1
ISBN: 9789186061845
Bandtyp: Inbunden
Utgivning: 2013
Antal sidor: 280
Pris: 179 SEK

För första gången finns nu en både inträngande och övergripande skildring av hederskulturen och dess konsekvenser i Sverige. I hedersideologin är individen underordnad familjens eller klanens värderingar, behov och anseende. Framför allt handlar det om att kontrollera sexualiteten, och då främst kvinnans. Våld i hederns namn är kollektivt planerat och riktat mot individer. Det är könsmaktsordning och strukturell diskriminering drivna till sin spets.

Heder och samvete bygger på författarnas långa erfarenhet av integrationsdebatt och konkreta arbete för att skydda dem som utsätts för hedersförtryck. Hur kan en hedersideologi uppstå och hur det kommer sig att den kan leva vidare i ett modernt samhälle? Förutom dessa diskussioner gör författarna dessutom en kritisk genomgång av den svenska debatten om hederskulturen och av myndigheternas motstånd mot att genomföra de politiska beslut som har fattats för att motverka förtrycket.

Om författarna

Lars Åberg porträtt web

Lars Åberg

Lars Åberg är en av Sveriges kunnigaste och mest erfarna journalister på integrationsområdet. Han skriver regelbundet på Göteborgs-Postens och Sydsvenskans kultursidor. Han har skrivit ett tjugotal böcker, främst om svenska och amerikanska samhällsfrågor. Hans senaste ...

Läs mer...

E Grutzky porträtt web

Eduardo Grutzky

Eduardo Grutzky är en av Sveriges ledande experter på frågor som rör hederskultur. Han är flitigt anlitad föreläsare och håller i utbildningar för poliser, socionomer, barnmorskor, med flera. Han har bland annat startat Elektra, Sharaf ...

Läs mer...

Mer om Heder och samvete

Det osynliga våldet

Annika Borg skriver i Kyrkans Tidning: Nyligen utkom boken Heder och samvete, skriven av Eduardo Grutzky och Lars Åberg. Det är en skakande bok. Våldet är ständigt närvarande i dessa barns och ungas liv. Daskar, slag och annan fysisk bestraffning är en uppfostringsmetod, inte engångsföreteelser.

Vattnet urholkar stenen

DN Ledare: Eduardo Grutzky och Lars Åberg har i sin läsvärda bok ”Heder och samvete” genom en handfull enskilda fall visat på konsekvenserna av skamkulturen. Men också det svenska samhällets mjäkiga svar på ett hedersbegrepp som i sin yttersta form leder till att människor dödas.

Video

Om hedersrelaterat våld

Ett panelsamtal om hedersrelaterat våld med Henrik Belfrage, Juni Blom, Maria Arnholm, Eva Larsson, Eduardo Grutzky och Azam Qraee. Moderator Dilsa Demirbag-Sten. Från konferensen Fadimedagarna.