Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

Gudlös etik

av Birgitta Forsman

Gudlös etik omslag
ISBN: 9789186061326
Bandtyp: Inbunden
Utgivning: 2011
Antal sidor: 192
Pris: 169 SEK

Det var en stor olycka att kristendomen för lite mer än 1600 år sedan trängde ut den grekiska filosofin och tog makten i Europa. Inget blev heller bättre av att islam avknoppades och började breda ut sig ett par hundra år senare. Mycken kunskap har för dessa religioners skull gått förlorad i bokbål och autodaféer, och många människor har plågats i sträckbänkar och tortyrkamrar. Efter hårt arbete och stora uppoffringar av enskilda människor har vetenskapen kunnat frigöra sig från religionernas förmyndarstyre, åtminstone i västvärlden. Nu har det blivit dags att befria etiken ur religionens tvångströja. Birgitta Forsman

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Ändå finns fortfarande en utbredd uppfattning om att etik hör ihop med religion.

I Gudlös etik argumenterar Birgitta Forsman för att etiken måste befrias ur religionens tvångströja – av två skäl. För det första är de religiösa moralreglerna inte så bra som många gärna vill tro. För det andra är sökandet efter svar på dagens moralfrågor i uråldriga skrifter en usel metod att bedriva etik.

Författaren punkterar den nu populära myten att religion går lätt att förena med vetenskap och att vi kan tacka kristendomen för vår högre utbildning. Boken innehåller också många exempel på hur moral byggd på religion kan orsaka onödigt lidande. Lyssna på Podradio – intervju med Birgitta Forsman.

Om författaren

Birgitta Forsman-hires

Birgitta Forsman

Birgitta Forsman är vetenskapsteoretiker och docent i forskningsetik men har också en bakgrund som kulturarbetare. Som forskare och universitetslärare har hon skrivit flera böcker om forskningsetik och haft många olika uppdrag med anknytning till etik ...

Läs mer...

Seminarium

Birgitta Forsman om sin bok "Gudlös etik"

Mer om Gudlös etik

Religion för ateister?

"De flesta ateister jag känner är helt oberörda och ointresserade av religion. Jag och en del andra kan däremot inte upphöra att lockas och fascineras av fenomenet. Alltså kunde jag naturligtvis inte låta bli att köpa Alain de Bottons bok ”Religion för ateister”. " Birgitta Forsmans senaste blogginlägg i Forskning & Framsteg.

Befria etiken från religionens tvångströja

Vem vet hur långt vi hade kommit i både naturvetenskap och etik, om inte tron på Gud hade hindrat tänkandets fria utveckling? Det skriver Birgitta Forsman, författare till boken "Gudlös etik - en befrielse ur religionens tvångströja" på Newsmill.

Video

Birgitta Forsman i "En bok, en författare"

http://www.ur.se/Produkter/167683-En-bok-en-forfattare-Birgitta-Forsman

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Ändå finns fortfarande en utbredd uppfattning om att etik hör ihop med religion. I boken "Gudlös etik" argumenterar Birgitta Forsman för att etiken måste befrias ur religionens tvångströja. I TV-programmet En bok, en författare intervjuas hon om boken av Birger Schlaug.