Rekommenderas

Om du köper tre böcker eller flera så bjuder vi på frakten! Om du tycker om Dödshjälp kanske du också gillar följande böcker:

 
Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

Dödshjälp

av L.W. Sumner

Dödshjälp omslag web
Originaltitel: Assisted death
ISBN: 9789186061487
Utgivning: 2012
Antal sidor: 364
Pris: 288 SEK

I Dödshjälp går författaren noga igenom flera välbekanta etiska teman: dödsbegreppet, det moraliskt felaktiga i att döda, informerat samtycke eller avslag, självmordets etik, dödsorsaker, livets okränkbarhet, distinktionen mellan aktiv och passiv dödshjälp och ofrivillig eutanasi. Han menar att det är svårt att rättfärdiga en tydlig gräns mellan dödshjälp och andra brett accepterade behandlingar i livets slutskede, till exempel att livsuppehållande åtgärder avbryts, smärtlindring genom hög medicinering och terminal sedering (när patienten sövs ner i livets absoluta slutskede).

Den rättsliga diskussionen inleds med en genomgång av några framträdande förbuds- respektive reglerande system. Författaren lägger fram riktlinjer till en modell för lagliga principer för dödshjälp. Han avslutar med att försvara modellen mot vanliga protester, till exempel att kontrollen inte kommer att fungera eller att dödshjälpen missbrukas.

Om författaren

Sumner web

L.W. Sumner

L.W. Sumner är professor emeritus i filosofi vid University of Toronto. Han är medlem i Royal Society of Canada och har skrivit flera böcker om bland annat yttrandefrihet och abortfrågan.

Läs mer...