Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

Den siste alkemisten i Paris

av Lars Öhrström

Den sista alkemisten, klar ny
Originaltitel: The Last Alchemist in Paris
ISBN: 9789187513343
Utgivning: mars 2015
Pris: 70 SEK

Detta är en bok om upptäckter och katastrofer, exploatering och uppfinning, krig och vetenskap – och om relationen mellan människor och de kemiska ämnen som vi och vår planet består av. Genom berättelser om vanliga och ovanliga människor runt om i världen presenterar Lars Öhrström ett flertal viktiga grundämnen och dessas märkvärdiga egenskaper.

Vi får träffa afrikanska diktatorer som kontrollerar livsviktiga urantillgångar, upptäcktsresande från 1800-talet som söker ädelmetaller på oväntade ställen och industrispioner som stjäl hemligheterna bakom stålframställning. Vi får veta varför Hindenburg tragiskt fylldes med väte istället för helium, hur nagellacksborttagning spelade en nyckelroll i första världskriget och den sanna historien bakom legenden om Napoleon och tennknapparna. Varje kapitel visar ett grundämnes kännetecknande egenskaper och de praktiska tillämpningar som de möjliggör. Detta är fascinerande, och ibland skrämmande, berättelser om hur kemin har använts genom historien.

Om författaren

Lars Öhrström

Lars Öhrström är professor i oorganisk kemi vid Chalmers tekniska högskola. Öhrström är sedan 2007 engagerad inom International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) och medlem av Nationalkommittén för kemi. Han medverkar regelbundet i ...

Läs mer...

Video

Så skapades det Periodiska systemet

I väntan på Lars Öhströms spännande bok om kemi kan det vara bra att damma av kunskaperna om det periodiska systemet. Förslagsvis med hjälp av denna snabbkurs.