Rekommenderas

Om du köper tre böcker eller flera så bjuder vi på frakten! Om du tycker om Den sista friheten kanske du också gillar följande böcker:

 
Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

Den sista friheten

av Inga-Lisa Sangregorio

Den_sista_friheten_Ny_skiss
ISBN: 9789187935329
Bandtyp: mjukband
Utgivning: februari 2016
Pris: 70 SEK

”Det är skam, det är en fläck på Sveriges baner att du omyndigförklaras på din dödsbädd.”

Våra fri- och rättigheter har aldrig förr varit så många, och vår valfrihet aldrig tidigare så stor.  Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen närmar sig som vi berövas rätten att besluta om det som återstår av våra liv.

I dag är de flesta överens om att det bör vara en mänsklig rättighet att bestämma över sin egen kropp. Det är dock en ytterst selektiv rättighet. Om det är livet som mot din vilja växer i din buk har du rätt till abort och får samhällets hjälp och välsignelse. Men om det i stället är en obotlig cancer har du inte rätt att slippa den sista tidens lidande.

Den sista friheten argumenterar Inga-Lisa Sangregorio på ett klarsynt sätt för att Sverige bör införa aktiv dödshjälp. För henne handlar det för det första om tid: hur länge ska den lidande patient som inte vill annat än dö utsättas för onödiga plågor? Och för det andra om makt: vem ska bestämma?

Det är dags att kämpa för rätten till den sista friheten.

 

 

 

Om författaren

Inga-Lisa S Web

Inga-Lisa Sangregorio

Inga-Lisa Sangregorio är frilansjournalist och författare.

Läs mer...

Mer om Den sista friheten

Inga-Lisa Sangregorio skriver på Aftonbladet Kultur

Författaren till "Den sista friheten" svarar kritiken från palliativläkare och ledarskribenter.

Om dödshjälp i Filosofiska rummet

Inga-Lisa Sangregorio gästade programmet för att tala om dödshjälp, i ljuset av sin senaste bok "Den sista friheten".

Interpellation till sjukvårdsministern om att utreda dödshjälp

Enligt min mening borde en bred parlamentarisk utredning tillsättas för att på djupet analysera om enskilda människors vilja att dö något i förtid vid svåra lidanden nära livets slut, och under sträng kontroll, borde kunna respekteras. En sådan utredning borde ha sin utgångspunkt i att behandla frågorna i sin helhet, innefattande också de gråzoner och olika tillämpning som i dag finns mellan sjukhus och läkare i landet

Slutreplik i DN dödshjälp

SLUTREPLIK. Vi menar att frågan om dödshjälp har en enkel lösning: låt oss få välja. De som är emot dödshjälp, patienter som personal, ska självklart inte behöva ha med saken att skaffa. Men deras inställning får inte påtvingas oss, skriver P C Jersild, Georg Klein, Tuulikki Koivunen Bylund och Björn Ulvaeus.

”Risk att dödshjälp blir lönsam affär”

Läkaren Johan Frostgård bemöter Inga-Lisa Sangregorios förespråkande av dödshjälp i Dagens Nyheter.

P1 Morgon: Debatt om dödshjälp

Debatt i P1 Morgon mellan biskop emerita Tuulikki Koivonen Bylund och Emma Henriksson (KD).

Om dödshjälp: Inga-Lisa Sangregorio i DN

Inga-Lisa Sangregorios nya bok "Den sista friheten – om rätten till vår död", bottnar djupt i egna erfarenheter. Bland den att hon själv drabbats av cancer.

Om dödshjälp på DN Debatt

I samband med släppet av boken "Den sista friheten", så skriver fyra debattörer på DN Debatt om frivillig dödshjälp.

Video

Om dödshjälp i Fråga doktorn

Författaren Inga-Lisa Sangregorio, medverkade i "Fråga doktorn" för att prata om rätten till en värdig och smärtfri död.

Om dödshjälp i Malou Efter Tio

Björn Ulvaeus vill att svårt sjuka människor får rätt till dödshjälp i Sverige. Författaren Inga-Lisa Sangregorio drabbades av cancer och skrev sedan boken "Den sista friheten - rätten till vår död".