Rekommenderas

Om du köper tre böcker eller flera så bjuder vi på frakten! Om du tycker om Alan Turing kanske du också gillar följande böcker:

 
Köp tre böcker eller fler
så betalar vi frakten!

Alan Turing Datageni, kodknäckare och gayikon

av Andrew Hodges

turing
Originaltitel: Alan Turing The Enigma
Översättare: Roland Poirier Martinsson och Jim Jakobsson
ISBN: 9789187513855
Bandtyp: Inbunden med skyddsomslag
Utgivning: 2016
Antal sidor: ca 800
Pris: 263 SEK

Den brittiska matematikern Alan Turing räddade de allierade från nazisterna, uppfann datorn, grundade forskningsfältet artificiell intelligens och förekom gayrörelsen med flera decennier – och allt detta innan fyrtioett års ålder då han tog sitt eget liv.

Andrew Hodges mångfacetterade och hyllande biografi över datavetenskapens grundare är ett djup­gående porträtt av ett extraordinärt liv och intellekt. I en rörande berättelse om matematik, datorer, kryptografi och homofobi fångar Hodges både den inre och den yttre dramatiken i Turings liv.

Hodges beskriver hur Turings revolutionerande idé om en universell maskin redan 1936 lade grunden för den moderna datorn och hur Turing med sin elektroniska design förverkligande samma idé 1945.

Boken beskriver också hur detta arbete direkt relaterade till Turings nyckelroll i arbetet med att knäcka tyska kryptokoder under andra världskriget, en vetenskaplig bedrift som var väsentlig för att möjliggöra de allierades seger.

Men det är också en tragisk berättelse om en man som trots sitt stora bidrag till världsfreden och vetenskapen blev arresterad, och tvingades genomgå en förödmjukande behandling, bara för att han ville leva ett ärligt liv i ett samhälle som betraktade homosexualitet som ett brott.

Boken blev film 2015, med Benedict Cumberbatch och Keira Knightley i huvudrollerna.

Om författaren

Andrew Hodges

Andrew Hodges är matematiker och författare. Han är dekan vid Wadham College, Oxfords universitet.

Läs mer...

Mer om Alan Turing

Annie Burman i SvD: "Turings udda geni förändrade vår värld"

Annie Burman, forskarstuderande vid King's College i Cambridge, skriver om Alan Turings gärning och grymma öde.

Spionchef ber Turing om ursäkt

Över ett halvt sekel efter sin död får datorns skapare en ursäkt från spionorganets högsta chef.

Om robotar och etik i DN Kultur

Linda Johansson, författare av "Äkta robotar", skriver att vi nu måste börja ta ställning till de etiska och sociala aspekterna av robotarnas ökade närvaro i våra liv.

Video

Seminarium om Alan Turing

I samband med att den stora Turingbiografin av Andrew Hodges nu utkommer på svenska, anordnade Kulturhuset den 7 april ett Turingseminarium med bland andra David Lagercrantz.